loader image

Βιολογική θεραπεία με  PRP

Το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Platelet RichPlasma-PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα του αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μια σχετικά νέα μέθοδο θεραπείας με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια PRP (Platelet Rich Plasma-PRP που προσδίδουν την ικανότητα για ενεργοποίηση και ενίσχυση της έμφυτης ικανότητας του σώματος να επιδιορθώνει και να αναγεννά σε κάποιο βαθμό τους ιστούς και αρθρικό χόνδρο στις αρθρώσεις .

Ενδείξεις

  • Επιτάχυνση της επούλωσης τραυματισμένου αρθρικού χόνδρου
  • Βλάβες τενόντων και συνδέσμων κυρίως στο γόνατο και Αγκώνα
  • Αρχομενη οστεοαρθρίτιδα, χονδροπαθεια ισχίου ,γόνατος, ποδοκνημικής άρθρωσης
  • Θλάση κυρίως σε αθλητές προσαγωγών, τετρακέφαλου, οπίσθιων μηριαίων .
  • Συνδεσμικές αθλητικές κακώσεις (διάστρεμμα ποδοκνημικής, κακώσεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος)
  • Διεγχειρητικά, μετα από αρθροσκοπική συρραφή ρήξης στροφικού πέταλου ωμου.

Συχνότητα χορήγησης

Συνήθως συνιστάται συνολικά 3 ενέσεις PRP για κάθε συγκεκριμένη περιοχή που επαναλαμβάνονται κάθε δυο βδομάδες.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΊΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Σε μικροσκοπικό επίπεδο αίματος, το αίμα αποτελείται από το πλάσμα(55%) και τα έμμορφα συστατικά (45%).

Από τα έμμορφα συστατικά το 93% αποτελούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το 6% τα αιμοπετάλια και το 1% τα λευκά αιμοσφαίρια.

Μετά από θλαστικό τραύμα ή κάκωση του δέρματος  που προκαλεί αιμορραγία, τα αιμοπετάλια άμεσα απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή εξειδικευμένες πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τη φλεγμονώδη αλληλουχία και κατευθύνουν τη διαδικασία της επούλωσης.

Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την αιμόσταση, τον σχηματισμό νέου συνδετικού ιστού και την επαναγγείωση της τραυματισμένης περιοχής.

Ποιος είναι ο μηχανισμός της δράσης του PRP;

Η θεραπεία PRP βασίζεται στην αναστροφή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% (τα οποία είναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης) και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο 94%.

Τα αιμοπετάλια είναι γνωστό ότι είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Όταν ενεργοποιούνται (PRP) απελευθερώνουν ουσίες που ουσιαστικά είναι πρωτεΐνες επούλωσης και λέγονται αυξητικοί παράγοντες (PDGF, EGF, FGF, TGF-β, VEGF, IGF -1).

Πρακτικά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων (PRP) στην περιοχή της βλάβης επιτυγχάνουμε την ταχεία αποκατάσταση λόγω της επουλωτικής αλλά και της αναγεννητικής δράσης τους, λόγω των αυξητικών παραγόντων τους.

Τεχνική

Η μέθοδος αυτή  γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί περίπου 25 λεπτα. Αρχικά με αποστειρωμένες συνθήκες και χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένη σύριγγα λαμβάνεται από τον ασθενή μικρή ποσότητα αίματος(15ml) από μία περιφερική φλέβα άνω άκρου  (κυρίως από Αγκώνα) που είναι διαδικασία παρόμοια με αυτή για παρακέντηση εξέτασης αίματος. Ακολουθεί τοποθέτηση και ειδική επεξεργασία σε μηχάνημα φυγοκεντρητή δηλαδή γίνεται φυγοκέντριση όπου απομονώνονται τα αιμοπετάλια, χρησιμοποιώντας ειδική σύριγγα.

Τα αιμοπετάλια στη συνέχεια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο προκειμένου να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (PRP).

Στο τέλος, το όλο υγρό με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια  (PRP) εγχύεται τοπικά στην περιοχή της βλάβης . 

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ καλά ειδικά όταν γίνεται η σωστή επιλογή του ασθενή. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά ανώδυνη και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ο ασθενής εξέρχεται του ιατρείου χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Συμπερασματικά

Το PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή και χρησιμοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων οι οποίοι προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών.

Οι εγχύσεις των ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων (PRP) ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων στιβάδων αρθρικού χόνδρου κυρίως στο γόνατο αλλά και τενόντων.  Θεωρείται ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος χωρίς κίνδυνο απόρριψης του υγρού από το οργανισμό αφού είναι αποστειρωμένο υλικό που λήφθηκε από τον ίδιο το ασθενή.