loader image

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα από τις πιο συχνές ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους. Σε περιπτωση που δεν καλυπτουμαι την ερωτηση σας παρακατω επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες και θα κανουμε το καλυτερο δυνατο για να σας για να ερθουμε σε επικοινωνια μαζι σας.

Γενικές Ερωτήσεις

Τι φάσμα ασθενών περιλαμβάνει η Ορθοπαιδική;

Η Ορθοπαιδική είναι η ιατρική ειδικότητα που εστιάζει στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενών με παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος δηλαδή των οστών, των αρθρώσεων, των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων και των νεύρων άνω και κάτω άκρου.

Πώς μπορώ να αποφύγω ορθοπαιδικά προβλήματα;

Τα οστά είναι το σύστημα στήριξης του σώματος, οπότε είναι σημαντικό να τα διατηρείτε υγιή και δυνατά. 

Η συχνή άσκηση είναι σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Η άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε ορθοπαιδικά προβλήματα στο μέλλον Η κατανάλωση αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ισχυρών και υγιών οστών. 

Η διατήρηση χαμηλής πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ υποστηρίζει επίσης υγιή οστά. Η αποφυγή του καπνίσματος είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Τι είναι η αρθρίτιδα και τι την προκαλεί;

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων. Η άρθρωση είναι μια περιοχή του σώματος όπου συναντώνται δύο οστά. Ο χόνδρος είναι ο συνδετικός ιστός στις αρθρώσεις μας. Ο χόνδρος προστατεύει τις αρθρώσεις απορροφώντας την πίεση και το σοκ όταν κινούμαστε. 

Η αρθρίτιδα μπορεί να συμβεί όταν ο χόνδρος διαβρώνεται προκαλώντας δυσκαμψία, αδυναμία και άλγος στις αρθρώσεις. 

Αν και υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA). Οι αιτίες της αρθρίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τραυματισμό, μεταβολικές ανωμαλίες, κληρονομικούς παράγοντες, λοιμώξεις και αυτοάνοσες διαταραχές. 

Η Οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από φυσιολογική φθορά και καταστροφή των αρθρώσεων. Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας επιτίθεται στους ιστούς του σώματος.

Πότε βάζω πάγο σε ένα τραυματισμό;

Γενικά, ο πάγος πρέπει να χρησιμοποιείται εντός των πρώτων 24-48 ωρών από έναν τραυματισμό για τη μείωση του πρηξίματος και του πόνου. 

Μετά από έναν τραυματισμό, ακολουθώντας το πρωτόκολλο PRICE : Προστασία (protection), ανάπαυση (rest), πάγος (ice), συμπίεση (compression) και ανύψωση (elevation). Ποτέ μη χρησιμοποιείτε πάγο απευθείας στο δέρμα. 

Ανάλογα με την περιοχή του τραυματισμού, ο πάγος πρέπει να χρησιμοποιείται για 10 έως 20 λεπτά. Όσο παχύτερος είναι ο ιστός της τραυματισμένης περιοχής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος εφαρμογής. 

Οι τραυματισμοί στα γόνατα απαιτούν συνήθως πάγωμα 15 λεπτών, ενώ περιοχές με περισσότερο μυϊκό σύστημα, όπως τετρακέφαλο και περιοχή οπίσθιων μηριαίων, απαιτούν 20 λεπτά. Περιοχές με Λεπτότερους ιστούς, όπως ποδοκνημική άρθρωση και πόδια, απαιτεί μόνο 10 λεπτά.

Πότε πρέπει να θερμάνω έναν τραυματισμό;

Η θερμότητα χρησιμοποιείται γενικά για μυϊκό πόνο ή δυσκαμψία. Μην εφαρμόζετε ποτέ θερμότητα όταν υπάρχει πρήξιμο ή φλεγμονή. 

Μικρή δυσκαμψία ή τάση των μυών μπορεί συνήθως να ανακουφιστεί μετά από 15 έως 20 λεπτά άμεσης θερμότητας, όπως ένα μαξιλάρι θέρμανσης. Μεγαλύτερες περίοδοι άμεσης θερμότητας, όπως ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου. 

Η θερμότητα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προθέρμανση των μυών πριν από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Πώς ξέρω αν έχω διάστρεμμα ή καταγμα ( σπασιμο) οστού;

Ο γιατρός σας μετά από προσεκτική κλινική εξέταση και ακτινολογικό έλεγχο είναι σε θέση να για να προσδιορίσει με βεβαιότητα εάν έχετε διάστρεμμα ή κάταγμα. 

Λάβετε υπόψη ότι ένα διάστρεμμα είναι ένας τραυματισμός των συνδέσμων (ιστών που συνδέουν τα οστά σας), ενώ ένα κάταγμα είναι ένας τραυματισμός των οστών σας. 

Τα διαστρέμματα επουλώνονται με χρόνο και ξεκούραση, αλλά ένα κάταγμα θα απαιτήσει κάποιο είδος θεραπείας (συνθετικός νάρθηκας, συνθετικός γύψος, πατερίτσες, ή / και χειρουργική επέμβαση).

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για το ορθοπαιδικό ραντεβού μου;

Εάν έχετε προγραμματίσει ραντεβού με το ορθοπαιδικό Δρ Λοΐζο Χριστοδουλου,

  • Ετοιμάστε μια γραπτή  λίστα με τα τρέχοντα φάρμακα που τυχών λαμβάνετε. 
  • Μερικές φορές είναι χρήσιμο να φέρετε μια γραπτή λίστα ερωτήσεων που έχετε, ώστε να μην ξεχνάτε καθόλου κατά τη διάρκεια του ραντεβού. 
  • Αν έχετε κάνει ήδη παρακλινικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, αιματολογικές εξετάσεις ή DEXA) παρακαλώ όπως τα φέρετε μαζί σας ΜΑΖΙ με  τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
  • Αν έχετε υποβληθεί προηγουμένως χειρουργική επέμβαση για τον ίδιο λόγο της επίσκεψης, παρακαλώ αν υπάρχει αντίγραφο ιατρικής έκθεσης όπως το φέρετε μαζί σας.
Θα κάνω αντικατάσταση άρθρωσης. Από τι είναι κατασκευασμένα τα υλικά;

Οι πλείστες  εταιρείες χρησιμοποιούν βιοσυμβατά υλικά κυρίως χρώμιο-κοβάλτιο και Τιτάνιο. 

Για περιπτώσεις σχετικά νέων ασθενών μέχρι 65-70 ετών σε ολική Αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιείται κεφαλή από κεραμικό (ceramic) ή ζιρκόνιο και έτσι ελαχιστοποιείται ο συντελεστής τριβής.

Πάντοτε μεταξύ των μεταλλικών εμπυρευμάτων τοποθετείται insert πολυαιθυλενίου υψηλής διακλάδωσης(cross linked). 

Με αυτό το τρόπο ελαχιστοποιείται δραστικά η τριβή  μεταξύ των υλικών, άρα μειώνεται η πιθανή παραγωγή σε ράκη (debri) που είναι η γενεσιουργός αιτία οστεόλυσης και χαλάρωσης των υλικών.

Ναι, ή όχι στην τοπική ή ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης;

Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες φάρμακο . Η χορήγηση της ενδείκνυται στη θεραπεία πολλών παθήσεων κυρίως σε ρευματοπάθειες . Στις περιπτώσεις των ορθοπαιδικών ασθενών, η χρήση της γίνεται τοπικά με διήθηση στο σημείο του μέγιστου πόνου. Η απορρόφηση του φαρμάκου γίνεται μόνο από τον ιστό που φλεγμαίνει, χωρίς να έχει καμία σοβαρή επίπτωση στον οργανισμό. Παρενέργεια όμως που μπορεί να συμβεί είναι απόχρωση του δέρματος (discoloration) στην περιοχή της έγχυσης ή ακόμη και ατροφία του δέρματος.

Στις περιπτώσεις έγχυσης κορτιζόνης στο Ώμο (υπακρωμιακό χώρο ) λόγω έντονου πόνου στο ώμο , στο πλείστες περιπτώσεις η ανακούφιση του πόνου είναι θεαματική λόγω της άμεσης αντιφλεγμονώδης δράση της.

Συμπερασματικά,  ναι στην κορτιζόνη κατόπι σωστής Επιλογής του ασθενή και χωρίς κατάχρηση.

Έχω κάνει οστεοσύνθεση για κάταγμα Πρέπει να αφαιρέσω τα υλικά;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων είναι βιοσυμβατά με τα οστά και παρακείμενους  ιστούς. Στις πλείστες των περιπτώσεων αποτελούνται απο τιτάνιο ή προηγμένης τεχνολογίας stainless steel.

Σε νέους ασθενείς  μέχρι 35-40 ετών συνήθως τα υλικά αφαιρούνται για να΄δυναμώσει΄ περισσότερο το οστό, αλλά και γιατί συχνά λόγω υπέρχρησης προκαλείται οστικός πόνος και ερεθισμός του δέρματος.

Σε ασθενείς άνω των 50-55 ετών συνήθως δεν αφαιρούνται λόγω φόβου επανακατάγματος στη περιοχή .

Σε όλες τις περιπτώσεις μετεγχειρητικά συνίσταται ενδυνάμωση των μυϊκών  ομάδων πέριξ του κατάγματος για καλύτερη αιμάτωση και λειτουργία των αρθρώσεων της περιοχής.

Πόσα χρόνια διαρκεί μια Αρθροπλαστική τεχνική άρθρωση

Κατά μέσο όρο, οι τεχνητές αρθρώσεις έχουν πλέων διάρκεια ζωής  περίπου 18-22 έτη. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή χειρουργική τεχνική κατά το αρχικό χειρουργείο (primary arthroplasty) αλλά και με τη βελτιωμένη ποιότητα των υλικών που την τελευταια δεκαετία έγιναν άλματα προόδου στη ανθεκτικότητα  και μακροβιωσιμοτητα τους.

Σε περιπτώσεις ολικής αρθροπλαστικής ή ημιαρθροπλαστικης ώμου για ψυχρά περιστατικά ώμου, η βιωσιμότητα της επέμβασης παρουσιάζει παρόμοια αποτελέσματα όπως του γόνατος και ισχίου.

Σχετικά με τον ώμο

Τι προκαλεί πόνο στον ώμο;

Ένα άλλο πολύ συχνό ορθοπαιδικό παράπονο είναι ο πόνος στον ώμο. Οι πιο συχνές αιτίες του πόνου είναι: 

  • Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου (ımpıngement syndrome)
  • Ρήξη τενοντων στροφικού πετάλου.
  • Ασβεστοποιός τενοντιτίδα ( calcific tendınıtıs)
  • Αρθρίτιδα στο ώμο
  • Παγωμένος ώμος( frozen shoulder)

 Οι κύριες αιτίες των πιο πανω συμπτωμάτων  είναι ο τραυματισμός η υπέρχρηση και  η προοδευτική εκφυλιση λογω ηλικιας. Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο στον ώμο ή στον βραχίονα, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό.                                       

Για την πλειονότητα των ασθενών, συνισταται αρχικα συντηρητική θεραπεία, εκτος των ασθενων με ρηξη στροφικου πεταλου που συνισταται χειρουργική θεραπεία

Με πονάει υπερβολικά ο ωμος μου, έχω άλατα ασβεστίου;

Έντονο άλγος περιοχή του ώμου σε σχετικά νέο άτομο μέχρι 50-55 ετών, συχνά είναι λόγω εναπόθεσης κρυστάλλων ασβεστίου στην περιοχή του στροφικού πετάλου τενόντων του ώμου. Όντως ο πόνος μπορεί να αρχίσει απότομα και να επιδεινωθεί ραγδαία εντός των επόμενων έξι με οχτώ ωρών που πολλές φορές ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ παρόλο των έντονων αναλγητικών που έχει λάβει.

Ως πρώτο μέτρο θεραπείας γίνεται ακινητοποίηση, χορήγηση ισχυρών αναλγητικών και αντιφλεγμωνωδών φαρμάκων από το στόμα ή ενδομυϊκώς. Σε εντονότατο άλγος γίνεται ένεση στεροειδούς φαρμάκου στο  υπακρωμιακό χώρο.

Σε περιπτώσεις συχνών επαναλαμβανόμενων επώδυνων επεισοδίων συνίσταται αρθροσκοπική αφαίρεση των αλάτων ασβεστίου, αποσυμπίεση της περιοχής και πιθανή αρθροσκοπική συρραφή του πάσχοντος τένοντα που φιλοξενούσε το ασβέστιο. 

Πως γίνεται η αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης στροφικού πετάλου του ώμου;

Η Αρθροσκοπικη χειρουργική επέμβαση στον ώμο για προβλήματα ρήξης στροφικού πετάλου (υπερακάνθιου, υπακάνθιου , υποπλάτιου, τενοντα) περιλαμβάνει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες διαδικασίες: αρθροσκοπικος καθαρισμός  αρθρωσης ωμου, αρθροσκοπικό καθαρισμό υπακρωμιακου χώρου (bursectomy), υπακρωμιακή αποσυμπίεση (ακρωμιοπλαστική) και τελος αρθροσκοπική συρραφή στροφικού πετάλου. 

Με το αρθροσκοπικό καθαρισμό της αρθρωσης  αφαιρουνται και καθαρίζετσι η άρθρωση του ωμου από χαλασμένο αρθρικό χόνδρο και κατεστραμμένους φλεγμωνωδης ιστούς . 

Με το αρθροσκοπικο καθαρισμό υπακρωμιακου χώρου γίνεται αφαιρεση φλεγμονωδών ιστών και της μπουρσας. 

Με τη υποακρωμιακή αποσυμπίεση γινεται η αφαίρεση των οστεόφυτων  υπό του ακρωμιου και ταυτοχρόνως γίνεται λέπτυνση του πάχους του ακρωμιου. Αυτό δημιουργεί περισσότερο χώρο στη περιοχή που κινούνται οι τένοντες του στροφικου πετάλου . 

Τελος γίνεται η αρθροσκοπικη συρραφή στροφικου πετάλου με τη χρήση ειδικών αγκυρών στη βάση του βραχιονιου ογκώματος  εξασφαλιζοντας τη πλήρη λειτουργικότητα του ωμου .

Σχετικά με το Γόνατο

Τι είναι η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος (Patient Specific Instrumentation-PSI) :

Ειναι μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδος αντικατάστασης γόνατος . 

Για να γίνει αυτό, προεγχειρητικά με τη βοήθεια  ειδικής λήψης Μαγνητικής Τομογραφίας κάτω άκρου (ισχίου , γόνατος, ποδοκνημικής άρθρωσης ) και συγκεκριμένης λήψης ακτινογραφίας κάτω άκρου σε όρθια θέση, παρασκευάζονται ειδικά εργαλεία – οδηγοί εξατομικευμένα για το συγκεκριμένο ασθενή.

 Η ορθότητα των εργαλείων αποστέλλεται προηγουμένως ηλεκτρονικά στο Ορθοπαιδικό χειρουργό οπου γίνεται έλεγχος, διορθώσεις και προκατασκευαστική έγκριση.

Τα συγκεκριμένα εξατομικευμένα εργαλεία στη πραγματικότητα είναι οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται τη ώρα της επέμβασης για τις τομές (οστεοτομίες) του μηρού και της κνήμης  με τέτοιο τρόπο ωστε να ελαχιστοποιείται η ποσότητα αφαίρεσης οστού. Επίσης αποφεύγεται η χρήση εργαλείων μέσα στο αυλό των οστών κυρίως στο μηριαίο οστούν.

Με το τρόπο αυτό αυξάνεται η  πιθανότητα ανεύρεσης της ακριβής θέσης  γωνίωσης και στροφής κατά τη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο γόνατο με τελικό γνώμωνα  το γόνατο να μιμείται το φυσιολογικό στη κίνηση, βάδιση κλπ.

Τελος διεγχειρητικά μειώνεται ο χρόνος της επέμβασης και ταυτόχρονα μειώνεται η διεγχειρητική απώλεια αίματος. 

Μετεγχειρητικά υπάρχει λιγότερος πόνος και άμεση κινητοποίηση και επαναφορά του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες 

Έχετε μια διαφορετική ερώτηση;

Επικοινωνήστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

ή για επείγοντα περιστατικά καλέστε — (+357) 99 569 992

Όροι και Προϋποθέσεις